English

Zoeken

Praktijkverhaal van Rens


Week 5

Valentijnsdag, om 07:00 zitten we in Maasbracht met z’n zevenen aan het ontbijt van de Picaro. Vroeg, want ja, de Kranenburgers willen vanavond nog op hun vakantiebestemming aankomen. Na een aantal bakken koffie eerst maar eens mijn, door VTL goedgekeurde, kamertje inrichten. Het voormalig ‘wasophangkamertje’ is prachtig omgetoverd tot matrozenverblijf, geheel opgevrolijkt met stripprenten en glas-in-lood-decoratie. Toch hang ik de, van huis uit meegenomen, bierverlichting aan het plafond: Die geven het kamertje helemaal een feestelijk tintje. In de loop van de week komt de echte matrozenarbeid natuurlijk ook aan bod:  luikengootjes schoonspuiten, verven, touwen splitsen. Todat...er woensdag gebeld wordt; we zijn aan de reis! 310 ton Coils (rollen staal) van IJmuiden naar Limay. Een mooie instapreis.

De Picaro heeft najaar 2008 een nieuwe motor gezet, de gasolietanks waren echter nog niet schoongemaakt. Het lot wrijft ons dat op het Maas-Waalkanaal eens lekker in: de motor begint te behoorlijk te halen, en na verloop van tijd doet-ie niet anders meer! Oei, andere motor, andere manier van brandstof aanzuigen; de filters verstopt! Annemarie is een dagje weg, dus terwijl Thijs vlug het filter vervangt, mag ik proberen om met de kopschroef het schip enigszins recht in het kanaal te houden. Eind goed al goed, maar de conclusie is matroosvererend: de gasolietanks moeten binnenkort schoongemaakt worden.

Vrijdagochtend zijn we in IJmuiden, zaterdagmiddag pas geladen. Het laden zelf gaat vrij snel met ‘de dunne laadarmen van IJmuiden’, maar doordat de losinstallatie in Limay weer bredere hijsarmen heeft, moeten de rollen zijdelings 70 centimeter uit elkaar staan. Het laden is daardoor wat gecompliceerder dan de laadploeg in IJmuiden van tevoren had verwacht. Uiteindelijk passen alle rollen erin, maar aan die 70 centimeter zijn we niet overal gekomen.

 Ook de Picaro heeft een zeer interessante website: www.picaro.nl

<- Terug naar het overzicht                   -> Week 6

Actueel


Schip van de toekomst, de Sendo Liner, aanwezig tijdens Wereldhavendagen
Dinsdag 20 augustus 2019 - Schip van de toekomst, de Sendo Liner, aanwezig tijdens Wereldhavendagen in Rotterdam op zaterdag 7 en zondag 8 september 2019
Lees verder >

Alle nieuwsberichten >