English

Zoeken

Praktijkverhaal van Rens


Week 4

Vannacht om 02:00 in Comines aangekomen, vanmorgen om 06:30 vertrokken. Kort nachtje dus. Althans, voor schipper Janarie, want de rest van de bemanning (: Vrouw Henny, 2x kind en matroos) mogen uitslapen. Tegen twaalven hebben we alle Leie-sluizen gehad en volgt er een pand van vijf uur. Een mooie gelegenheid om een middagdutje te doen, vind Janarie. Henny houdt beneden de kinderen bezig met voorlezen en spelletjes spelen en ik mag naar Merelbeke varen. Dat doet goed, zo de eerste dag zoveel vertrouwen. Het liefst waren Janarie & Henny over Terneuzen gevaren, maar er wordt wel erg veel wind verwacht, dus wordt het de Zeeschelde. Om 23:00 maken we in Steendorp vast.

De Westropa staat als ‘extreem langzame spits’ bekent. En om toch nog een beetje afstanden af te kunnen leggen, wordt dat op groot vaarwater gecompenseerd met lange dagen maken. Zo ook deze week, dus dat betekent elke dag eten tijdens het varen.

Begin van de week kwam de regen met bakken uit de hemel, maar woensdag begint de dag met prachtig zonnig weer. Henny grijpt die mogelijkheid aan om mij buiten eens flink aan het boenen te zetten. Eerst de stuurhut- en roeframen, daarna een van de herften, waarin alle – grotendeels slap geworden – pakken melk en frisdrank opgeslagen staan.

Dat was hard nodig; het emmertje sop moet vier keer worden vernieuwd. Achteraf bekent Henny dat het inderdaad wel een héél lange tijd geleden geweest kan zijn dat er daar schoongemaakt is.. Tja, het is dan ook echt matrozenwerk!

Donderdag lossen we in Spyck. De losinstallatie ligt pal aan de drukke Rijn, dus het schommelt flink tijdens het lossen. Daarbij komt dat de losploeg er ook een spel van maakt om het schip zo scheef als mogelijk te krijgen, door de (koolzaad-)aanzuigpijpen veel tegelijkertijd aan één kant van het schip te zetten. Het uitzicht-op-Rijn maakt echter wel wat goed.. ’s Avonds ga ik met Janarie nog ‘even’ de machinekamer in; Accuwater bijvullen, olie verversen, filters vervangen..

En dan zit het ‘weekje Westropa’ er weer bijna op. De familie Kranenburg gaat op vakantie, en ik ga door naar de Picaro voor de rest van de stage. Het was een erg gezellige én leerzame eerste stageweek! 

De spits Westropa heeft een eigen site:  www.westropa.nl

<- Terug naar het overzicht                 -> Week 5

Actueel


Schip van de toekomst, de Sendo Liner, aanwezig tijdens Wereldhavendagen
Dinsdag 20 augustus 2019 - Schip van de toekomst, de Sendo Liner, aanwezig tijdens Wereldhavendagen in Rotterdam op zaterdag 7 en zondag 8 september 2019
Lees verder >

Alle nieuwsberichten >