English

Zoeken

Praktijkverhaal van Rens


Week 15

De eerste dag van deze week kwam het telefoontje om richting de Picaro te reizen! Het zijn wederom rollen die getransporteerd dienen te worden, van Yvoz-Ramet (Luik) naar Limay.

Woensdagavond liggen we in het haventje van Yvoz-Ramet. De matroos van een Hollandse buurman blijkt ook op het Scheepvaart & Transport College te zitten (www.stc-r.nl) en is erg nieuwsgierig naar de spitsenvaart. Met z’n drieën krijgen we hem erg enthousiast, en het lijkt erop dat er weer een toekomstig spitsenschipper gevonden is. Het wordt een latertje..

06:00 laden, maakt het een kort nachtje.. Het miezerige ‘Ardennenweer’ geeft de dag ook wel een day-after tintje.. Maar het laden gaat prima; erg rustig en nauwkeurig, daar staat ‘Yvoz’ dan ook om bekend. Na het laden leggen we de luiken weer dicht, want de rollen mogen absoluut niet nat worden, en dan stomen we de Maas op richting Namen, waar we de Maas zullen verruilen voor de Sambre.

Crisis blijkt ook vaargebiedverruimend te kunnen werken: gisteren was het nog een (lege) Hollandse duweenheid die zich doodschrok toen hij voor de eerste keer op de Sambre in Namen voor de krappe boogbrug kwam te liggen, terwijl er precies op dat moment twee jachten van de andere kant kwamen. Vandaag (vrijdag), net voor Charleroi treffen we een schip met thuishaven ‘Szcecin’, Polen, ook duidelijk voor het eerst op Franstalig vaarwater! Ze zijn ons erg dankbaar voor de tips & informatie die we ze over de Belgische vaarwegen geven. Of we bier of sigaretten als dank willen? “Iets anders hebben we niet hoor!” melden ze er lachend bij.

Het mooie weer zet aan tot schilderen. Annemarie is de meest fanatieke wat dat betreft, die mag de dennenboom doen. Voor de matroos wordt het de ankerlier.

Eerst schuren en roest verwijderen, daarna in de Owatrol-olie. Zondag varen we het Canal du Nord binnen, waar schilderen – dankzij de hevig waterlatende hefdeuren  van de sluizen –  weinig zin heeft. Het lange tunnelpand is de enige mogelijkheid, daar begin ik de plekjes in de menie te zetten. Het lukt me niet om het vòòr de eerstvolgende sluis af te krijgen.. Geen wonder ook: met dit mooie weer wil je tijdens het klussen nog wel eens wegdromen ;-)

<- Terug naar het overzicht                 -> Week 16

Actueel


Schip van de toekomst, de Sendo Liner, aanwezig tijdens Wereldhavendagen
Dinsdag 20 augustus 2019 - Schip van de toekomst, de Sendo Liner, aanwezig tijdens Wereldhavendagen in Rotterdam op zaterdag 7 en zondag 8 september 2019
Lees verder >

Alle nieuwsberichten >