English

Zoeken

Praktijkverhaal van Rens


Week 11

We ‘moeten’ via het Canal de St-Quentin richting de Oise, omdat het Canal du Nord gestremd is. Het is één dag om, maar dat wordt ruimschoots vergoed door de lentegroene en rustige omgeving, de behoorlijke hoeveelheid sluisjes (goed voor de oefening) en, niet te vergeten, de tunnel van Riqueval. Het is een ongeveer 6 kilometer lange tunnel waar je doorheen gesleept wordt door een kettingboot, de ‘Toueur’ genaamd. Het is heel bijzonder om mee te maken, het geeft je een heel nostalgisch gevoel, alsof je 50 jaar terug in de tijd gaat. Ja, dit zijn toch wel de kanaaltjes waar je het spitsenvaren voor doet, zeker met windstil en steeds warmer wordend weer, de alsmaar groener wordende kanaaloevers, en de vele spitsen die we kruisen nu het Canal du Nord gestremd is. Woensdag hebben we tussen Saint-Quentin en Abbecourt maar liefst 25 tegenliggers, normaal gesproken is dat nog niet eens de helft. Een aantal van hen kent Janarie goed, dus daarmee wordt over de marifoon vaak een uitgebreid babbeltje gemaakt. Maar met zoveel tegenliggers wordt hij er na verloop van tijd schoor van!        

Donderdag komen we op de Oise, het is erg mooi weer, dus het wordt een matrozenklusdag. De bovenkant van de den (waar de luiken op rusten) mag ik ontroesten, schuren en meniën. Ik ben er de hele dat zoet mee, maar ’s avonds is het nog steeds niet af.. Ach, morgen weer en dag. Morgen, vrijdag, moeten we eigenlijk ook lossen, willen we voor het lange paasweekend nog leeg komen. En om dat te halen, moeten we vannacht tóch weer een keertje door.  Rond 00:00 pikken we Henny + kids op in Gennevielliers, die zijn ‘even’ naar Nederland gereden om de oudste dochter van het internaat te halen. Om 04:00 komen we door Parijs, dat wil ik natuurlijk niet missen, dus voor ieder een kort nachtje.

Maar het is het waard. Na aankomst in Evry wordt er meteen begonnen met lossen, en net zo snel als het erin zat, is het er ook weer uit. De terugreis is ook vandaag nog geregeld. Montcresson – Veghel was eigenlijk onze eerste keus, maar dat werd te slecht betaald, Een reis van Tavers ging net voor ons weg, dus het is Pontoise – Helmond geworden.

Het paasweekend wordt deels educatief en deels actief ingevuld: zaterdag bij Franse kennissen op bezoek, en zondag een langdurige wandeling door het bos Foret de Fontaineblue. “Dat is ook het mooie van de spitsenvaart” zegt Henny als we op een zwerfkei staan met weids uitzicht op een nevelig bebost dal. “Je hebt tussen de reizen door best even tijd om leuke uitstapjes als deze te maken!”

<- Terug naar het overzicht                       -> Week 12

Actueel


Schip van de toekomst, de Sendo Liner, aanwezig tijdens Wereldhavendagen
Dinsdag 20 augustus 2019 - Schip van de toekomst, de Sendo Liner, aanwezig tijdens Wereldhavendagen in Rotterdam op zaterdag 7 en zondag 8 september 2019
Lees verder >

Alle nieuwsberichten >