English

Zoeken

Praktijkverhaal van Rens


Week 10

Woensdagochtend gaat de telefoon: De Westropa heeft een reis rollen van IJmuiden-Evry (iets boven Parijs), of ik meewil? Even twijfelen, want zondag ben ik jarig, maar na 2 minuten nadenken is het duidelijk: Tuurlijk ga ik mee!

Als ik de volgende dag in Zaandam aankom in de veronderstelling daar de Westropa én de Picaro te treffen, laat ik stomverbaasd al m’n bagage op de kade ploffen. De Westropa gaat met een zeilklipper langszij in de rondte en lijkt richting Noordzeekanaal te varen, en de Picaro is al helemaal verdwenen! Na wat heen en weer geroep en gezwaai wordt het duidelijk: de Picaro is een spoedreisje IJmuiden – Middenmeer doen, dus aan mij de keuze met wie ik mee wil. De Westropa pikt me op en we varen naar IJmuiden. Iedereen is het erover eens dat ik moet kiezen wat ik het leukste vind: Dan wordt het natuurlijk met de Westropa naar Parijs!

Vrijdagochtend 05:00 gaat het aggregaat in het vooronder aan: laden! Nog half slaperig varen we de loods in, maar als snel zijn we (inclusief Henny) klaarwakker: het laden gaat aanvankelijk wel heel erg grof.. Gelukkig wordt er snel een nieuwe methode bedacht. Na een uurtje zijn we vol, meteen nog wat extra keggen slaan en planken leggen tussen de rollen voor de zekerheid. Daarna schip boenen en varen maar.. Het wordt een bijzonder lange dag, we gaan namelijk een nachtje door om voor zondag Vlaanderen nog door te komen. Daarvoor hebben we nog een extra bemanningslid nodig. Het wordt een bekende, eentje die ook toekomstplannen in de spitsenvaart heeft.

Als ik zaterdagmiddag na een ochtendtukje de stuurhut binnen kom is die versiert  met slingers & ballonnen, wordt er ‘lang zal-ie leven’ gezongen en vliegen de – door de kinderen – zelf gemaakte tekeningen me om de oren. “Gefeliciteerd met je verjaardag!” Ha, dat is nog eens gezellig wakker worden! We komen zaterdagavond Vlaanderen nog door, zodat we zondag de Waalse- en Franse Schelde doen. Een mooie afsluiting van de week, én een mooie start van een (voor mij) nieuw vaargebied: het Canal de Saint-Quentin.

<- Terug naar het overzicht                         -> Week 11

Actueel


Innovaties Duurzame Binnenvaart-regeling opengesteld
Donderdag 6 juni 2019 - Heeft u een goed idee dat kan bijdragen aan de verduurzaming van de binnenvaart? Binnen de subsidieregeling Innovaties Duurzame Binnenvaart stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu geld ter beschikking voor innovatieve en duurzame projecten. In totaal is 1.000.000 euro beschikbaar met een maximumbedrag van 250.000 euro per projectaanvraag.
Lees verder >

Alle nieuwsberichten >