English

Zoeken

Praktijkverhaal van Jeffrey - week 2


Van bovenaf...

Vrijdagmiddag 5 Maart zat het er weer op, weer een zware schoolweek overleefd! Zo zwaar zijn de schoolweken niet voor mij, want ik hoef maar 8 keer per jaar naar school voor de opleiding schipper te STC Rotterdam. Ik ben vanaf Rotterdam met de trein naar de Iris gereisd die op dat moment in Arnhem lag. Die hadden die donderdag dat ik op school was kolen geladen in Amsterdam voor Frankfurt. De schipper was een beetje verkouden en we hadden wel eens zin om lekker rustig aan naar Frankfurt te varen. Als ik in het weekend aanboord ben hoef ik normaal gesproken niet zo heel hard te werken, dus ik heb lekker het hele weekend mogen sturen en kunnen genieten van het voorbij schuivende landschap van de Rijn. Zaterdagavond zijn we om 18.00 uur ten anker gegaan bij de ankerplek Bastei in Keulen. De ankerplek word zo genoemd omdat je daar dwars van een restaurant ligt die Bastei heet, en de vorm van een paddenstoel heeft. De Dom van Keulen zie je al van heel ver weg als je aan komt varen. Ik kon dan ook niet de verleiding weerstaan om in het donker er een foto van te maken.

Zondagmorgen zijn we niet al te vroeg begonnen en hebben weer op tijd vast gemaakt in Koblenz. Het was die dag schitterend mooi weer, en dat betekende dat er langs de Rijn veel mensen aan de wandel waren of lekker op het terrasje zaten. Op zo’n moment wil je liever ook op zo’n terrasje zitten in de zon, maar wat is er nou mooier om de hele dag op het water te zitten en lekker kunnen genieten van de rust en de schitterende zon op het water. Maandag zijn we van Koblenz naar Mainz gevaren waar we ’s avonds buren opzij hebben gekregen die gezellig kwamen buurten. Ik heb die dag de luiken geboend van het schip ( dat is een afdichting van het ruim die gemaakt is van aluminium en ervoor zorgt dat de lading droog blijft ).

Op de foto hierboven zie je dus de glimmende luiken, en je ziet het beroemde Lorely gebergte aan km 555. Dat is altijd het mooiste stuk van de Rijn om langs te varen. Je vaart dus echt tussen het gebergte. Er zullen nog meer foto’s hiervan verschijnen!

Dinsdag zijn we vooral moe geworden van het varen. Om 13.00 uur begonnen en om 16.00 uur hadden we onze eindbestemming Frankfurt bereikt. Wij gaan altijd heel graag met kolen naar Frankfurt. Waarom zouden jullie nu wel denken? Nou omdat we daar maarliefst 3 dagen liggen te lossen! Ze lossen daar elke dag van 07.00 uur tot 16.00 uur, laat je daar nou net bij het trammetje liggen die ja naar het centrum brengt. Donderdagmiddag zegt de schipper om 14.00 uur: ‘ik wil je niet meer zien voor vandaag, ga maar lekker de stad in’. Dat laat ik me geen 2 keer zeggen. Frankfurt is een hele mooie en vooral levendige stad, er is altijd wat te doen en te beleven. Ik heb Frankfurt dan ook van bovenaf mogen bewonderen! Lekker nog in de stad een hapje gegeten en toen ik aanboord was gingen we heel plotseling en vooral spontaan naar huis, dat betekende: een lekker lang weekend thuis. Dat was een leuke verassing die vooral uit de lucht kwam vallen.  Toen we leeg waren van de reis kolen hebben we maandag aluminium geladen ( wij vinden het meer op oud ijzer lijken, het levert wel 1000 euro per 100 kilo op, dus heel duur oud ijzer ). Nadat al het aluminium van bovenaf kwam vallen uit de kraan, was het schip weer vol en konden we aan de reis naar Rotterdam beginnen. Afvarig naar Rotterdam is het 2 dagen varen, omdat je dan de stroom van achteren hebt. Het eerste verfproject van dit jaar heb ik ook al afgerond, de bulb ( waar de aluminium luiken opliggen ) heb ik al helemaal in de verf gezet. Vrijdag hebben we al het aluminium gelost en toen hadden we weer een vrij weekend!    

Actueel


Schip van de toekomst, de Sendo Liner, aanwezig tijdens Wereldhavendagen
Dinsdag 20 augustus 2019 - Schip van de toekomst, de Sendo Liner, aanwezig tijdens Wereldhavendagen in Rotterdam op zaterdag 7 en zondag 8 september 2019
Lees verder >

Alle nieuwsberichten >