English

Zoeken

Vervoerskosten


Bij het vervoeren met een binnenvaartschip komen diverse kosten kijken die meegenomen worden in de vervoersprijs. Dit zijn de vaste lasten, zoals rente, verzekeringen, afschrijving, loon en reparaties. Daarbij komen de variabele kosten zoals: de gasolie, liggelden en havengelden tijdens een reis.

De 'vracht' die de schipper na afloop van de reis ontvangt bestaat uit de afgesproken vrachtprijs per ton maal het ingeladen tonnage, dus bijvoorbeeld € 10,- x 250 ton = € 2500,-. Daar komen soms nog afgesproken vergoedingen als brandstoftoeslag, ijsgeld of overliggeld bij. Het is ook mogelijk een 'blokvracht' (totaalprijs) voor een reis af te spreken, of een dagvergoeding, in plaats van een bedrag per ton. De vrachtprijs heeft niets met de waarde van de lading te maken, maar is hoofdzakelijk gebaseerd op de duur en/of afstand van de reis en de hiermee samenhangende vaste en variabele kosten.

Onderstaande tabel geeft een kostprijsindicatie van vervoer per binnenvaart aan de hand van een aantal voorbeeldreizen. Globaal kan gesteld worden dat deze prijzen in een hoogconjunctuur 30% hoger uitkomen en in een laagconjunctuur 30% lager.

Soort lading

Van

Naar

Gewicht

Kosten

Zout

Hengelo

Leverkusen

1250 ton

€ 5,20 (per ton)

Containers

Rotterdam

Duisburg

208 teu

€ 192,- (per teu)

Containers

Rotterdam

Tilburg

32 teu

€ 170,- (per teu)

Kunstmest

Amsterdam

Meppel

1250 ton

€ 4,10 (per ton)

Ruwe mineralen

Luik

Nijmegen

2500 ton

€ 4,00 (per ton)

Granen

Reims

Den Bosch

350 ton

€ 21,- (per ton)

Bron: Policy Research, 2006

Actueel


Oproep aan bedrijven in binnenvaart: help mee unieke documentaire tot stand te brengen
Woensdag 14 februari 2018 - Binnenvaartcruises en het Haags productie bedrijf slaan de handen in een voor een nieuwe televisie documentaire/serie over de binnenvaart. In deze serie gaat het niet om de techniek maar draait het om de mens, het leven aan boord en de onverwachte en boeiende verhalen die vaak loskomen met gasten aan boord. Ze vragen de sector mee te helpen deze serie tot stand te brengen.
Lees verder >

Alle nieuwsberichten >