English

Zoeken

Containervervoer


In het totale containervervoer speelt de binnenvaart een erg belangrijke rol. Zo’n 35% van het containervervoer in Nederland vindt plaats met binnenschepen. Dat betekent dat 1 op de 3 containers per schip vervoerd wordt. Per jaar zelfs zo’n 3,2 miljoen TEU. Alleen al bij Lobith passeert ruim 1.6 miljoen TEU de grens. TEU is de aanduiding voor de afmetingen van containers. De afkorting staat voor Twenty feet Equivalent Unit. 1 TEU is een container van 20-voet lang. Dit is de standaard maat, maar vaak wordt er gewerkt met 40-voet containers.

Elk uur worden er gemiddeld 1.000 containers in grote zeehavens aan de Noordzee geladen of gelost. Dit aantal zal in de aankomende jaren alleen maar stijgen. Containervervoer is voor de transportsector dus van groot belang. In Nederland ligt inmiddels een uitgebreid netwerk van ruim 25 binnenvaartcontainerterminals en de realisering van een aantal nieuwe terminals is in volle gang.

Containerterminals en -vervoer in Nederland (2007)
(Klik op de kaart voor een grotere weergave)

 

Inland terminals
Op de website Inlandlinks zijn alle inland terminals in kaart gebracht. Per aangesloten terminal kunt u bekijken over welke voorzieningen, diensten en faciliteiten de terminals beschikken. Ook kan gezocht worden op locatie. Deze site laat de mogelijkheden voor duurzaam vervoer zien en geeft meer inzicht in de mogelijkheden van de containerlogistiek.

The Blue Road map met containerterminals en overslaghavens in Europa (2012)
(klik op de kaart voor een grotere weergave)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actueel


Nieuwe informatiefolder zij-instroom binnenvaart
Dinsdag 18 augustus 2020 - Ik wil werken in de binnenvaart. Waar begin ik? Je kunt op diverse manieren instromen in de binnenvaart. Bekijk de flyer en stippel jouw instroomroute uit!
Lees verder >

Alle nieuwsberichten >