English

Zoeken

Containervervoer


In het totale containervervoer speelt de binnenvaart een erg belangrijke rol. Zo’n 35% van het containervervoer in Nederland vindt plaats met binnenschepen. Dat betekent dat 1 op de 3 containers per schip vervoerd wordt. Per jaar zelfs zo’n 3,2 miljoen TEU. Alleen al bij Lobith passeert ruim 1.6 miljoen TEU de grens. TEU is de aanduiding voor de afmetingen van containers. De afkorting staat voor Twenty feet Equivalent Unit. 1 TEU is een container van 20-voet lang. Dit is de standaard maat, maar vaak wordt er gewerkt met 40-voet containers.

Elk uur worden er gemiddeld 1.000 containers in grote zeehavens aan de Noordzee geladen of gelost. Dit aantal zal in de aankomende jaren alleen maar stijgen. Containervervoer is voor de transportsector dus van groot belang. In Nederland ligt inmiddels een uitgebreid netwerk van ruim 25 binnenvaartcontainerterminals en de realisering van een aantal nieuwe terminals is in volle gang.

Containerterminals en -vervoer in Nederland (2007)
(Klik op de kaart voor een grotere weergave)

 

Inland terminals
Op de website Inlandlinks zijn alle inland terminals in kaart gebracht. Per aangesloten terminal kunt u bekijken over welke voorzieningen, diensten en faciliteiten de terminals beschikken. Ook kan gezocht worden op locatie. Deze site laat de mogelijkheden voor duurzaam vervoer zien en geeft meer inzicht in de mogelijkheden van de containerlogistiek.

The Blue Road map met containerterminals en overslaghavens in Europa (2012)
(klik op de kaart voor een grotere weergave)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actueel


Start gemaakt met Strategische Arbeidsmarktagenda voor de binnenvaart
Donderdag 22 februari 2018 - Een toekomstbestendige arbeidsmarkt voor de binnenvaart met voldoende instroom, behoud en doorstroom van personeel in onze sector, nu en in de toekomst. Hoe bereiken we dit? Wie kan wat doen? Waar halen we funding vandaan? Dit en meer kwam aan de orde tijdens de door het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) georganiseerde kick-off ?Naar een strategische arbeidsmarktagenda voor de binnenvaart? gisteren in het Van der Valk Hotel in Nieuwerkerk aan den IJssel.
Lees verder >

Alle nieuwsberichten >