English

Zoeken


Donderdag 20 juli 2017

 

Verschijnt 15 september:
 
Boegwater
Leven op de binnenvaart
Karin Anema

 

Een schets van 90 jaar binnenvaartgeschiedenis

Binnenvaartschepen – vanaf een hoge brug of op de wal, wachtend achter gesloten slagbomen, hoor en zie je ze voortglijden – de stuurhut dwars op het schip, auto op het dek, een keffend hondje in het gangboord, op de achtersteven wappert een  vlag… Daar glijdt een geheel eigen wereld langs.

Langzaam maar gestaag verdwijnt die in het verschiet. Weg…

Karin Anema is in die wereld gestapt. Ze heeft haar ogen en oren de kost gegeven. Wat voor mensen zijn dat, die schippers? Ze heeft ze in actie gezien. Is er iets bij alle verschillen wat hen verbindt? Ze heeft naar de schippers geluisterd. Naar hun verhalen. Over hun strijd om het bestaan. Over vroeger. Over de toekomst.

Met de komst van de Kaapverdiër Antonio aan boord van de Neerlandia, van schipper Jopie, een einzelgänger, komen er nog weer andere invloeden binnen. Met de reconstructie van hun levens legt Karin Anema de binnenvaartcultuur bloot. Universele thema’s als doorzettingsvermogen, generatieconflicten, integratie en discriminatie overstijgen het particuliere verhaal.

Boegwater biedt een schets van 90 jaar binnenvaartgeschiedenis. Van zeilend vrachtschip tot 4.000 tonners. Van geen communicatiemiddelen naar boordcomputer en auto aan boord. Van zwaar werk naar automatisch. Van ieder kanaaltje naar slechts enkele hoofdvaarwegen. Van gezin aan boord naar een mannenmaatschappij.    
De grote rivieren regelen het ritme van Boegwater. Op en neer de Rijn, op en neer naar Antwerpen, op en neer de Donau. Vroeger met veel contacten, nu alleen nog bij een aanvaring.


Vanaf 15 september is het boek te koop in de (online) boekhandel. Op 15 september is tevens de boekpresentatie in Binnenvaartmuseum De Siegfried in Dordrecht.  Iedereen is welkom. Bekijk hier de uitnodiging U dient zich wel even aan te melden via thea@scriptum.nl


 
Over Karin Anema
Karin Anema (1955) is schrijfster en journaliste. Met groot inlevingsvermogen en met oog voor sprekende details verdiept zij zich vooral in verschillende culturen. Van haar verschenen eerder onder meer De groeten aan de koningin, Mexicaanse sneeuw en De laatste grens, dat genomineerd werd voor de Bob den Uylprijs. Vandaag koop ik alle kleuren – het levensverhaal van een man en zijn psychoses is in het Duits vertaald en wordt verfilmd.
 
‘Anema beschrijft ingehouden, zonder te oordelen of te veroordelen’ - Regionale dagbladen over Vandaag koop ik alle kleuren
‘Een ontroerend en mooi boek’ - de Volkskrant over Vandaag koop ik alle kleuren
‘Karin Anema is een van de beste Nederlandse schrijvers van reisverhalen. Ze is goed gedocumenteerd en laat zich leiden door ontmoetingen. Ze heeft lef en dat liet ze al zien in eerdere boeken’ - Afrika Nieuws over Anders dan Afrika
 
Over de uitgeverij
Scriptum
Nieuwe Haven 151
3117 AA  Schiedam
Telefoon 010 - 427 10 22
www.scriptum.nl

Overig nieuws


Binnenvaartorganisaties gezamenlijk op Maritime Industry 2018
Lees verder >


RiverGuide Binnenvaart
Lees verder >


Career Event tijdens de vakbeurs Maritime Industry in Gorinchem
Lees verder >


Conferentie Ports and the City
Lees verder >


Binnenvaart goed vertegenwoordigd op MOCE
Lees verder >