English

Zoeken


Donderdag 23 augustus 2018


Duurzame schepen aan de Westerkade tijdens Wereldhavendagen

Tijdens de Wereldhavendagen kunt u aan de Westerkade kennis maken met de moderne en duurzame binnenvaart. Het Bureau Voorlichting Binnenvaart en het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart vertellen graag over de ontwikkelingen in de binnenvaart. Bezoek de kadepresentatie waar uitvoerig aandacht wordt geschonken aan de slimme technische oplossingen die de binnenvaart trendsetter gaan maken op het gebied van duurzaam vervoer over en werken op het water. Jong en oud kunnen de diverse schepen bezichtigen en zelf ervaren wat werken en wonen aan boord inhoudt.

Duurzame innovaties
Speciale aandacht voor LNG als brandstof. LNG (Liquid Natural Gas) is aardgas dat onder temperatuur van -162 graden vloeibaar is gemaakt. Hierdoor is het in volume afgenomen en kan het makkelijk opgeslagen worden in een tank. In vergelijking met diesel zorgt LNG voor 80% tot 90% minder fijnstof en 70% minder stikstof en daarbij ook nog eens een 10% CO2 besparing. Maar ook aandacht voor de nieuwste innovatie: Euro VI-motoren aangepast voor een nautische omgeving. Tijdens de Wereldhavendagen krijgt u meer informatie over deze en andere ontwikkelingen op het gebied van vergroeningstechnieken aan boord.

Vrijdag 7 september
Op vrijdag biedt het BVB in de ochtend een jongerenprogramma aan boord van een kraanschip van de Mercurius Shipping Group. Deze kraanschepen hebben een vaste containerkraan aan boord van hun schip waarmee zij zelf containers kunnen laden en lossen en niet afhankelijk zijn van een kraan op de kade. De kraanschepen van Mercurius zijn vooral actief in de havens van Rotterdam en Amsterdam. De leerlingen van vmbo-scholen uit de regio worden aan boord ontvangen en krijgen een rondleiding. De kapitein en zijn bemanning zal hen uitgebreid vertellen hoe het is om te leven en te werken aan boord van een binnenvaartschip. Tevens krijgen ze uitleg over diverse opleidingen en onderwijstrajecten.

Zaterdag 8 september
Op zaterdag ligt het ms Wantij van de familie Fernhout aan de Westerkade. Dit droge lading schip vaart voor de NPRC en is voorzien van twee Paccar MX13-355kW Euro VI-motoren, door Vink Diesel te Sliedrecht aangepast voor een nautische omgeving. De combinatie van motoren en daarbij een uitlaatgassennabehandeling, bestaande uit een SCR katalysator en roetfilter, resulteert in een uiterst efficiënte en compacte installatie. Naast een veel lagere uitstoot van schadelijke stoffen heeft deze motor een veel lager brandstofverbruik en een zeer laag geluidsniveau. Het schip voldoet ruimschoots aan de huidige Europese emissie-eisen (10 keer beter) en overtreft zelfs de toekomstige Stage V NRMM-eis die vanaf 2019 gaat gelden.

Daarnaast ligt zaterdag de Werkendam, het eerste LNG-aangedreven kraanschip van Van Oord, langszij bij de Wantij. Dit gloednieuwe, milieuvriendelijke schip is niet te bezoeken, maar wel vanaf de kade te bewonderen. Zo kunt u goed de LNG-tank van 38 m3 achterop zien waarin de Werkendam genoeg LNG kan opslaan om 14 dagen te varen en te werken zonder bij te hoeven tanken.

Zondag 9 september
Zondag kunt u aan boord stappen van de Ecotanker II of III van binnenvaartonderneming AMS. Deze binnenvaarttankers zijn de enige tankers in Europa die volledig LNG-elektrisch aangedreven zijn. De ecotankers varen schoon én behalen een brandstofbesparing van ruim 30% door slimme combinaties van techniek en ICT. En met een tankinhoud van maar liefst 80 m3 LNG kan de ecotanker minimaal 6 weken varen zonder te bunkeren. U kunt tijdens de Werelhavendagen zelf een kijkje nemen in de stuurthut en machinekamer en u meer laten vertellen door de medewerkers van AMS die aanwezig zijn.

Overig nieuws


Congres Bouwlogistiek ' Zicht op de stad'
Lees verder >


The Blue Road Map tijdelijk 'under construction'
Lees verder >


BVB brengt nieuwe factsheets uit
Lees verder >


Uitnodiging voor NOVIMAR-conferentie op 21 november in Brussel
Lees verder >


Kijktip: Denkend aan Holland: BINNENVAART
Lees verder >