English

Zoeken

Heinz, Bavaria en Mars gaan samen meer goederen over water vervoeren


Dinsdag 8 januari 2013


Bavaria, Heinz en Mars geven al vroeg in het jaar invulling aan hun goede voornemens om in 2013 meer goederen duurzaam over water te vervoeren. Na een eerdere aankondiging begin december jl. zwaaiden de drie voedselproducenten maandag het eerste schip uit dat vanuit de nieuwe containerterminal in Cuijk de containers naar Rotterdam bracht. Gevulde containers met Ketchupflessen zullen in 2013 jaarlijks 10.000 vrachtwagenbewegingen op de drukke A15 schelen. De jaarlijks 3400 containers met Marsrepen en Bavariaflessen vinden vanaf deze week vanuit de containerterminal in Veghel hun weg naar Rotterdam over het water. De drie bedrijven leveren met de eerste afvaart bewijs voor een aanstaande trend in samenwerken door het bundelen van continentale goederenstromen om binnenvaartconcepten mogelijk te maken, ofwel Lean and Green Barge. Daarmee maken zij hun duurzaamheidsdoelstellingen binnen Lean and Green concreet.

 

 

 

 

 

 

Achtergrondinformatie

Lean and Green Barge
Lean and Green Barge is een project binnen het het innovatieprogramma ‘Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen’ (IDVV) waarbinnen Rijkswaterstaat,  kennisinstituten, vaarwegbeheerders, vervoerders, verladers, havens en terminals krachten bundelen om de vaarwegen beter te benutten. IDVV wordt net als het overkoepelende programma Lean and Green uitgevoerd door Connekt. 

Eerste lanes voor Lean and Green Barge
Bij Lean and Green Winners Heinz, Mars en Bavaria bestond al langer de behoefte om een deel van de containers duurzaam over water te laten vervoeren. Individueel waren de hoeveelheden echter te klein om voor de binnenvaart te kiezen. Daarbij kwam het feit dat het gaat om zogeheten fast moving consumer goods. Uiteindelijk kwamen de partijen met ondersteuning van het Bureau Voorlichting Binnenvaart bij elkaar en al snel zaten ook de huidige vervoerders en vertegenwoordiging van Inland Terminals om tafel. Met ieder een deel van de puzzel, een goede wil om te innoveren en vooral om samen te werken, lukte het om goederenstromen te combineren en de mental shift naar het water te maken. Verladers, transporteurs en terminals bundelen nu hun krachten om gezamenlijk de eerste ‘lane’ te ontwikkelen van een reeks lanes die binnen Lean and Green Barge door bedrijven in samenwerking worden opgezet.

V.l.n.r.: Jan Goijaarts (Mars), Tom Tillemans (HJ Heinz) en Fred Hooft (Bavaria)


Samenwerking Lean and Green en Blue Road
Connekt werkt voor het opzetten van de nieuwe lanes voor de Lean and Green Barge nauw samen met The Blue Road van het Bureau Voorlichting Binnenvaart. Door deze samenwerking ontstaat een koppeling tussen de expertise van de binnenvaart en de netwerkgerichte aanpak van Lean and Green. Het doel is door regionale samenwerking containerstromen te bundelen en op concurrerende wijze te vervoeren via de binnenvaart.

Om tot een verdere bundeling te komen in de regio Cuijk zal op 30 januari een eerste Regiobijeenkomst Lean and Green Barge plaatsvinden. Bedrijven uit de regio Cuijk krijgen tijdens deze openbare bijeenkomst in Cuijk informatie over de nieuwe lane over water waarop zij dankzij Heinz, Bavaria en Mars kunnen aanhaken.

Overig nieuws


Het BVB zoekt een Communicatiemedewerker
Lees verder >


Europees geld voor Nederlandse infrastructuur
Lees verder >


Digitale kaart Europees binnenvaartnetwerk
Lees verder >


Baas over je eigen toekomst aan boord van binnenvaartschip
Lees verder >


Webinars Modal shift voor verladers
Lees verder >