English

Zoeken

Bier van Bavaria met de binnenvaart


Dinsdag 11 december 2012


Wie dacht dat de binnenvaart alleen geschikt is voor het vervoer van zand, grind en andere bulkproducten heeft het mis. Bierbrouwer Bavaria maakte vandaag bekend dat zij vanaf begin van het volgend jaar intensiever gebruik zal gaan maken van de binnenvaart. Waar tot voor kort de binnenvaart alleen zorgde voor een deel van de aanvoer van grondstoffen en de Deep Sea containers ( 20Ft en 40FT), zullen in de nieuwe plannen ook de Short Sea containers (45FT) vanuit Lieshout over the Blue Road vervoerd worden. Daarmee haalt de Brabantse brouwer per jaar 1400 extra containers van de wegen tussen Lieshout en Rotterdam. Bovendien zal Bavaria met deze stap haar CO2-uitstoot met maar liefst 28% terugdringen.

De plannen van Bavaria werden ludiek bekend gemaakt met een tweetal Bavaria dames die dinsdag aan boord van een binnenvaartschip stapte. In navolging van Heinz, die afgelopen maandag bekend maakte dat zij 10.000 ritten verplaatst naar the Blue Road, volgt Bavaria met soortgelijke plannen. Vanuit Lieshout zal Bavaria de met bier gevulde containers per vrachtwagen naar de container Inland Terminal Veghel rijden. Hier zal er na het samenbundelen van de goederenstromen van Bavaria en Mars een binnenvaartschip worden gebruikt om deze ladingen naar de Rotterdamse haven te vervoeren. Het door-to-door transport wordt verzorgd door Samskip, die tevens de nieuwe opzet voor het multimodale transport met de binnenvaart heeft gecoördineerd.


Fotografie: Studio DOD

Fred Hooft, logistiek manager bij Bavaria, is zichtbaar trots op deze overstap. “We lopen al jaren met plannen om de binnenvaart intensiever in te zetten binnen onze logistiek, echter bleef het telkens bij plannen omdat we onvoldoende volume hadden om dagelijks een schip te vullen. Door ook met andere bedrijven zoals Mars in Veghel te gaan praten is het gelukt om onze goederenstromen te bundelen en samen een schip te vullen. Dat afstemmen valt lang niet altijd mee, maar door een goede samenwerking met Mars maar ook met de vervoerders, is het ons nu toch gelukt en kunnen we de stap naar the Blue Road maken”.

Consumptiegoederen over water

Zowel Bavaria als Mars bevinden zich in de Fast Moving Consumer Goods (FMCG) sector. De huidige ontwikkeling laat zien dat de binnenvaart ook een geschikt transportmiddel is voor deze sector. Door in te spelen op de behoeften van Bavaria en Mars is er een dedicated lijndienst over water gecreëerd met elke dag een afvaart vanuit Veghel naar Rotterdam. Dit zorgt voor een constante flow binnen de productieafdeling, geen ophoping van voorraad en verlaging van opslagkosten voor Bavaria.

Maatwerk Voorlichting Binnenvaart

Bavaria is in de ontwikkeling van haar plannen voor the Blue Road intensief begeleid door de logistiek adviseurs van het Bureau Voorlichting Binnenvaart. Het Bureau biedt het Nederlandse bedrijfsleven in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu op maat gemaakte logistieke binnenvaartadviezen. De gesprekken tussen Bavaria en het Bureau Voorlichting Binnenvaart ontstonden nadat Mars in 2011 haar plannen rondom het vervoer over water bekend maakte. Als een waar sneeuwbaleffect lijken naast Mars, Bavaria en Heinz steeds meer andere bedrijven interesse te krijgen in de oplossingen die het vervoer over water kan bieden. “Onze sector staat positief in de belangstelling als het gaat om duurzaamheid en mobiliteit. Dat verklaart mede het toenemend aantal bedrijven dat kiest voor the Blue Road”, aldus Wilco Volker van het Bureau Voorlichting Binnenvaart.

Samenwerking met Lean and Green Barge

Bureau Voorlichting Binnenvaart en Lean and Green Barge bundelen de krachten. Door deze samenwerking ontstaat een koppeling tussen expertise van de binnenvaart en de netwerkgerichte aanpak van Lean and Green. Het doel is door regionale samenwerking containerstromen te bundelen en op concurrerende wijze te vervoeren via de binnenvaart.

Lean and Green Barge wordt mogelijk gemaakt door IDVV (Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen)

Overig nieuws


Limburg Express 2.0
Lees verder >


Nieuwe informatiefolder zij-instroom binnenvaart
Lees verder >


Europees geld voor Nederlandse infrastructuur
Lees verder >


Digitale kaart Europees binnenvaartnetwerk
Lees verder >


Webinars Modal shift voor verladers
Lees verder >