English

Zoeken

Praktijkverhalen


Het maken van een beroepskeuze is lastig. Je wilt de juiste keuze maken, maar welke is dat? Rens Blessing en Jeffrey Teunissen zijn dit stadium al voorbij en doen beide een binnenvaartopleiding op het Scheepvaart- en Transportcollege in Rotterdam. Hun ervaringen met de binnenvaart delen ze in een wekelijks dagboek. Ze stellen zich eerst even voor:

Rens

Tegenwoordig wil bijna elke aankomende matroos of schipper varen op een groot schip. Maar er zijn ook jongeren die op een spits willen varen, het kleinste scheepstype. De achttienjarige Rens Blessing is er een. En hij droomt er al sinds zijn kindertijd van. Nu mag hij die droom waar gaan maken tijdens zijn stage aan boord van de spits Picaro.

Als klein jongetje leerde hij de spitsenvaart kennen aan het Canal des Ardennes in Frankrijk. Zijn ouders hadden daar een vakantiehuis aan de Vallée de Montgon, een 'vallei' van 26 sluisjes op acht kilometer. Als hij een sluisdeur open hoorde gaan rende hij al naar buiten. En als hij dan een stukje mee mocht varen kon zijn dag niet meer stuk. Zijn fascinatie voor de spitsenvaart is altijd gebleven. Groot, snel en nieuw kan hem niet boeien. ‘Wat mij vooral trekt is het midden door de natuur varen, de rust en de sluizen, het Franse leven.'

Om zijn droom waar te maken volgt Rens nu de opleiding kapitein/manager op het Scheepvaart- en Transportcollege in Rotterdam. Sinds februari loopt hij stage. In totaal zal hij 4,5 maand stage lopen. Op een spits natuurlijk, de Picaro van de  familie Hitters.

Rens beschrijft zijn stage ervaringen in een eigen weblog. Met zijn vlotte schrijfstijl, uitvoerige beschrijvingen van het leven en werken aan boord van een spits en veel enthousiasme, krijg je een goed beeld van hoe het er aan toe gaat aan boord. Klik snel door en lees zijn verhaal!

Jeffrey

Jeffrey Teunissen zag voor het eerst het daglicht op 19 December 1990. Zijn ouders zijn allebei schipperskinderen, en opgegroeid met de binnenvaart. Hij ben opgegroeid in het Limburgse dorpje Maasbracht. Toen hij 6 jaar oud was voer hij voor het eerst mee met een schip. Dat was op de duwboot van zijn opa en oma, die ze nu nog steeds hebben. Toen vond hij het varen nog alleen maar leuk, maar zag het nog niet als zijn droom.

Na vele vakanties en weekendjes meevaren bij zijn opa en oma werd de binnenvaart steeds interessanter en leuker. Hij werd er steeds gekker op, ging steeds vaker kijken langs de haven op de sluis en uiteindelijk wilde hij toch ook echt zelf gaan varen. Helemaal toen hij tijdens het voorgezet onderwijs, waar hij het VMBO-diploma heeft gehaald, steeds meer met andere schippers mee ging varen, om meer ervaring op te doen, en om te proeven hoe het varen bij iemand anders is. Aangezien zijn moeder hem na het behalen van zijn VMBO-diploma nog te jong vond om toen al te gaan varen heeft hij er nog maar een jaartje HAVO aan vast geknoopt. Het varen ging steeds meer kriebelen, en uiteindelijk is hij na dat jaar HAVO naar het Scheepvaart & Transport College gegaan om de opleiding stuurman te schipper te gaan volgen.

Voor de stage oftewel de praktijk vaart hij op het schip Iris. Dit is een droge lading schip van 105 meter lang en 10.50 meter breed. Het vaargebied is heel gevarieerd, van Nederland tot Oostenrijk, van België tot Duitsland. En de lading die ze vervoeren kan ook variëren van veevoer tot kolen en van rollen staal tot tarwe. "Wat ik het mooiste vind aan het varen is het lekker vrij zijn en elke morgen op een andere plek wakker worden, geen last van de dagelijkse drukte op het land. Je ziet veel, waar je veel van kan genieten. Mijn hobby fotografie komt dan ook goed van pas aanboord. Maar het varen, of alles wat er mee te maken heeft blijft toch de grootste hobby. Over één jaar ben ik schipper, en wil dan het liefste ook gelijk voor mezelf beginnen."

Actueel


Bijeenkomst: Vergroening binnenvaart vooral financi?le uitdaging
Woensdag 17 januari 2018 - Op donderdag 8 februari organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een bijeenkomst rond het thema verduurzaming van de binnenvaart.
Lees verder >

Alle nieuwsberichten >